EGY  DARAB TÖRTÉNELEM, JÓ BEFEKTETÉS!

Az elmúlt 1 év ezüstárfolyama USD/uncia:

Az ezüstérmék általában befektetésnek is kitűnőek!

  ezust 1ev

 JELMAGYARÁZAT

Az egyes érmék rövid ismertetésében mindig megtalálható a tartásfok megjelölése. A rövidítések a következőket jelentik:

PP (proof, Polierte Platte) Az érme tükörveret, polírozatt szerszámokkal polírozatt lapkára verték. A kiemelkedő részek, vagyis az érmekép minden esetben matt felületű.

(Régebbi PP vereteknél a technológia még nem volt tökéletes. Ha az érmén elszíneződés, mikrokarcok láthatók, akkor az alábbi kategóriákkal is jelölhető a PP besorolás mellett.)

BU (brillinat uncirculated) Az érme csillogó vagy selyemfényű. Forgalomban nem volt, emberi kézbe nem került, mikrokarcok sem találhatók rajta.

UNC (uncirculited) Az érme verdefényes állapotú, nem volt forgalomban. Mindemellett a modern daraboknál a mai gépi tömeggyártás során mikrokarcok keletkezhettek az érme felületén.

aUNC (about uncirculited) Az érme nem volt forgalomban, vagy a verdefényes állapothoz nagyon közel álló minőségű. Szintén mikrokarcok fordulhatnak csak elő a felületén.

EF (extra fine) Az érme kiváló minőségű, legfeljebb csak rövid ideig volt forgalomban. A kiálló részeken, recéken nem fedezhető fel komolyabb kopás. Az érme felületén előfordulhatnak kisebb karcok, de komolyabb sérülés nem.

VF (fine) Az érme nagyon szép minőségű, azonban forgalomban volt, ennek megfelelő kopások, karcok felfedezhetők rajta. Mindemellett a kontúrok láthatók, a feliratok olvashatók.

F (fine) Az érme szép minőségű, hosszabb ideig forgalomban volt, így jelentős kopások, karcok láthatók rajta. A kontúrok már nem mindenütt láthatók, a feliratok még olvashatók.

Az egyes kategóriák közti átmenetet + vagy – jellel jelölhetjük, attól függően, hogy a kategória alsó vagy felső véghez áll közelebb az érme állapota.